Başyayla’nın kitabını yazmak için hazırlıklara başlayan araştırmacı yazar Mükremin Kızılca, sosyal medya hesabından bir duyuru yayınladı. Kızılca, kasım ayı içerisinde ilçe ziyaret edeceğini ve Başyayla halkından isteği olduğunu açıkladı.
Kızılca’nın duyurusu şöyle:
Başyayla ilçemiz ve bağlı köylerin arşiv belgeleri Türkçeye kazandırılıyor!
Başyaylalı değerli bilim insanlarından konuyla alakalı katkı bekliyorum, gelin Başyayla’nın yazılı bir kitabı olacak olan bu esere katkı sunalım!
Başyayla ilçemiz tarihte şu altı yerleşim yerinden oluşmaktadır:
Başköy, Kirazlıyayla – Lafza, Büyükkarapınar, Üzümlü / Davdas, Kışla, Bozyaka – Gerde
Bu altı yerleşim yerinin 1830, 1845, 1574 ve 1920 tarihli arşiv belgeleri başta olmak üzere Başyayla’nın tarihini ve bugününü anlatacak kitabın hazırlığına başlanmıştır.
Ayrıca altı yerleşim yerinin simgesi sayılan İslami yapılar, Bir âlimin Başyayla hatıraları ve antik kentlerimize de yer verilecektir.
Değerli hemşerilerim!
Bu altı yerleşim yeriyle alakalı Başyayla kitabında yer almasını istediğiniz bilgi ve belgeleri sizin adınızla kitapta yayınlayalım. Bu hususta inşallah kasım ayında bu altı yerleşim yerini tek tek gezeceğim ve bu tür belgeleri göreceğim. Ayrıca aynı tarihte köy yaşlılarıyla sohbet edeceğim İnşallah.
Dedelerinizden kalma eski yazı (Osmanlıca) tapu, senet, cönk ve her alanda kâğıtlarınızı bugünün diline aktararak asıllarıyla beraber Başyayla kitabına koyalım.
BAŞYAYLA KİTAP PROJESİ (AYRINTIYI OKUYUNUZ!)
Karaman ilimizin en uzak ilçesi Başyayla için (Mut üzeri 190 Bucakkışla üzeri 150 km) kitap çalışması başlamış bulunmaktadır.
2016 yılından başlayarak Ermenek ve Sarıveliler ilçelerimiz ve Güneyyurt beldemiz hakkında dört kitap çıkardık.
Hayalimde şirin ve kadim beldelerimizden Başyayla ilçemizin kitabını da hazırlayıp bastırarak Taşeli yöremizde son halkayı da tamamlamak vardı. Bu husus hakkında Eylül 2019 ortalarında Başyayla Belediyesinde Başyayla Kaymakamı Sayın Evren Çakır ve Belediye Başkanı Sayın Ahmet İpek ile bir araya gelerek konuyla alakalı bir bilgilendirmede bulundum.
Daha önce yayınlanan “1830 Ermene Nüfus Kayıtları, 1830 Sarıveliler Nüfus Kayıtları, Güneyyurt Gargara ve 1845 Ermenek ve Köyleri Hane Mal Varlıkları” adlı eserlerim hakkında da bilgi sundum.
Bu hususta Başyayla makamlarından tam destek aldık. Şimdi artık çalışma zamanı dedik ve alanımız olan Osmanlı arşiv belgelerinden Başyayla ile alakalı kısımları bir araya getirdim. Bu kısımlar;
1- 1830 Başyayla Nüfus defterleri
2- 1845 Başyayla hane kayıtları
3- 1574 yılında Başyayla ve köylerinden Kıbrıs’a yapılan sürgünler
4- Cumhuriyetin öncesi ve sonrasında (1920 – 1928) Başyayla’daki okullar ve öğretmenleri
Bu tarihlerde Başyayla ilçemizde ele alınan ve kaydedilen belgelerde: Başköy, Lafza, Gerde, Davdas, Büyükkarapınar ve Kışla köyleri geçmektedir.
Bu durumda kitabın adı: Başyayla 1830 Nüfus ve 1845 Hane Mal varlıkları” olacak. Ayrıca kitapta Başyayla ilçemizi oluşturan bu altı yerleşim yerinin dünü ve bugünü de belgeler ışığında yer alacaktır.
Şahsen arşiv kayıtlarını hızla yazmaya başladım. 6 yerleşim yerinin tarihi ve bugünü hakkında da bir “bilgi havuzu” oluşturdum. Bu havuza bütün aydınlarımızın katkılarını bekliyoruz. Sonuçta altı yerleşim yerimizin kayda değer bilgilerini yöreyi en iyi bilen kişinin kaleminden kitaba kaynak göstererek koyacağız.
Bu eser inşallah Taşeli yöresine ait beşinci kitabımız olacak ve diğerleri gibi soy kütüğü araştırmacılarını iki önemli noktada dedeleriyle buluşturacaktır. Ayrıca yöremizin oldukça bakir olan tarihi ve antik değerlerini de elden geldiğince aydınlatan bir kandil olacaktır.
Başyayla kitabını inşallah 2020 yılı Başyayla Kiraz Festivalinde masalarımıza koymayı hedefliyoruz.”