Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Kaşıkcı

Endüstri Meslekli Olabilmek

ENDÜSTRİ MESLEKLİ OLABİLMEK

( Zanaat Altın Bileziktir Takmasını Bilene )

 

Sevgili dostlar, günümüzde çok yaygın bir cümle var dilden dile dolaşan, sanırım sizin de kulaklarınıza misafir olmuştur.

Ne derler: Eğitim şart!

Evet, eğitim şarttır. Her nerede olursak olalım, her ne iş yapıyor olursak olalım eğitim şart. Günümüz sosyo-ekonomik şartları insanları daha donanımlı olmaya mecbur etmektedir. Siz kendinizi günün şartlarına göre yetiştiremezseniz, ilmi ve kültürel gelişmeleri, değişmeleri takip edemezseniz işiniz zor demektir. Zamanın gerisinde kalır, yeniliklerin önünde koşmayan kişiler. Arkalarından hızla gelen yeniliğe dair gelişmelere mukavemet gösteremeyen fertler, hem birey bazında hem de toplum bazında sıkıntılı zamanlar yaşarlar. Tabiri caizse zamanın ağırlığı altında ezilirler. Dost bildikleri kapıların bir bir suratlarına çarpıldığını görürler. Yardım almak için avuç açtıkları kimselerin, değil kendilerine yardım etmeyi, yüzlerine bile bakmadıkları gerçeğiyle yüzleşirler. Tabi böyle bir durumla yüz yüze kalan insanlar için yarınların umut verecek tarafı kalmaz. Bu ruh haliyle yaşayan insanlarımız önce kendi iç dünyalarında, sonra yaşadıkları sosyal çevre içinde sıkıntılı görünüşler sergilemeye başlarlar.

Sonrasında (kaba tabirle): Al başına belayı…

Sevgili dostlar, günümüzde eğitim gerçekten her zamankinden çok daha önemli. Zaten insanlarımız da artık bunun farkına vardı. Okulların sayısı öğrencilerin sayısına oranla arttı. Nitelikli öğrencilere hizmet vermeyi amaç edinen eğitim kurumlarının sayısı hızla arttı. Vatandaşın imkânları nispetinde çocuğunu okutabileceği eğitim yuvalarımız var. Devlet kurumlarını yeterli görmeyen veliler için, özel kurumların açmış oldukları –devlet destekli- eğitim kurumlarının sayısı günden güne artmakta.

İçinde yaşadığımız çağın teknoloji çağı olduğunun bilinciyle dünyanın her yerinde eğitime büyük önem verilmekte artık. Ülkemiz de eskiden yapmış olduğu hataları yeniden yaşamamak adına, çağın şartlarına göre kendini dizayn etmektedir. Eskiden çok sık yaşadığımız BEYİN GÖÇÜ kavramını sonlandırmak için, eğitime önem vermektedir bugün. Yetiştirdiği kalifiye elemanları istihdam etmek, onları iş sahibi yapmak için her zamankinden daha fazla gayret göstermektedir artık.

Sevgili dostlar, herkes evladının başarılı olmasını; iyi bir meslek sahibi olarak rahat bir ömür sürmesini ister. Zaten eğitime yapılan onlarca milyon dolarlık yatırımın gayesi de budur.

Zaten büyükler olarak bizler de işimizi yaptırdığımız her ustanın kendi işinde mahir olmasını arzulamaz mıyız? Elbette ki arzularız. O zaman dostlar, şunu unutmamak gerekir: Sanayide, fabrikada, mobilyada, motorda… adım attığımız her alanda kalifiye elemana ihtiyaç var.

Çocuklarımızı bir kısmı doktor, bir kısmı öğretmen, bir kısmı adli veya idari personel… olacaktır. Bir kısmının da günlük hayatımızı kolaylaştıracak alanlarda olması gayet doğaldır. Bunun da önemli adımlarından biri çocuklarımızı ortaokul yıllarından sonra, kabiliyetleri doğrultusunda bir mesleğe yöneltmektir.

Hali hazırda görev yaptığım Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrenci ve öğretmen profiline baktığım zaman, Fethiye için bulunmaz bir fırsat olduğunu sizlere söyleyebilirim.

Eğitim şart, düşüncesinden hareketle çalışan; bir insan, bir evren felsefesiyle öğrenci yetiştirmeye çalışan okulumda her şey yarınlar için plânlanmaktadır. Okulun hak ettiği yere gelebilmesi adına, gecesini gündüzüne katan kalabalık bir öğretmen kadrosu var.

Ne yapar bu öğretmenler, diyeceksiniz?

Bu öğretmenler, kendilerinin ellerine teslim edilen sizlerin ciğer parelerini yarınlara daha iyi hazırlamak adına emek verirler. Sınıflarda, atölyelerde onları çağın ve teknolojinin gereklerine göre donanımlı bir hale getirme gayretiyle ter akıtırlar, ömür tüketirler.

Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2014–2015 eğitim öğretim yılının başından bu yana yapılanları anlatayım sizlere ki kararı kendiniz verin.

Okulumuz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı bünyesinde “DENİZİN BÜYÜSÜ” adlı tekne ve yat bakımı – onarımı konulu bir projeyi yürütmektedir. Bu proje kapsamında özellikle FETHİYE’nin turizm bölgesi olması yönüyle deniz araçlarının tamir-bakım ve donanım işlerinde mesleki yeterliliğe sahip bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir. Bu proje şu anda hayata geçirilmiştir ve amaçları doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir.

Okulumuzda harita kadastro alanı, İnşaat alanı, İklimlendirme ve Klima alanı, Elektrik – elektronik alanı, Mobilya- Dekorasyon alanı, Gemi ve Yat Bakım Alanı gibi alanlarda 1200 civarında öğrenci aktif eğitim görmektedir. Bunun yanı sıra açık liseye devam eden öğrencileriyle birlikte okulumuz yaklaşık 1350 civarında öğrenciye hitap etmekte olan Fethiye’nin dev bir eğitim kompleksi durumundadır.

Öğrencilerimizin daha iyi şartlarda eğitim alabilmeleri adına, içimizdeki yardıma muhtaç durumda bulunan bazı öğrencilerimizi destekleme adına, okul aile birliği üyelerimizin organizasyonuyla kermesler düzenlenmektedir.

Okulumuz sportif başarılarıyla da göz doldurmaktadır. 2014–2015 Eğitim Öğretim sezonunda:

Genç Erkekler Basketbol il 1.liğini elde etmiş ve ilimizi bölgede temsil etme hakkını kazanmıştır.

Oryantiring sporunda Genç Erkekler A kategorisinde il 3.sü; Genç Erkekler B kategorisinde il 2.si; Genç kızlar B kategorisinde il1.si olmuştur. Genç Kızlar kategorisinde de ilimizi bölgede temsil etme hakkını elde etmiştir.

Genç Kızlar futbol turnuvasında il üçüncüsü; genç erkekler voleybol turnuvasında il dördüncüsü olmuştur.

Oryantiring sporu kızlar kategorisinde bölgede grup 1.liğini; Türkiye 6.lığını elde etmiştir.

Boççe spor dalında erkekler il 2.si; kızlar il 1.si olmuştur.

Dart spro dalında bireyselde yarışan öğrencimiz Furkan Zeren il 1.si olurken; okul takımımız da hem kızlar kategorisinde hem de erkekler kategorisinde il 3.lüğünü elde etmişlerdir.

Güreş sporunda da bireysel başarı elde eden okulumuz öğrencisi Gökhan Gökçe Muğla il 1.si; Türkiye grup 2. si olmayı başarmıştır.

Sevgili dostlar, sizler de takdir edersiniz ki her şeyin en iyisini isteyen bir toplumun fertleri olan bizler, çocuklarımızın okuyacakları okul olarak en son meslek liselerini düşünürüz. Ve bunda da her zaman yanlış yaparız. Zanaat erbabı yetiştirmenin hem fert hem toplum açısından büyük yararları olduğunu çok iyi biliriz; ama bunu kendi çocuğumuzun geleceğini kurgularken nedense hep en son tercihe koyarız.

Oysa özellikle Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bünyesinde meslek hayatına atılmış yüzlerce esnaf kardeşimiz vardır etrafımızda.

Geliniz çocuklarımızın kabiliyetleri doğrultusunda, en son tercihleri olarak değil de ilk tercihleri olarak seçelim endüstri meslek liselerini. İnanın zanaat altın bileziktir, insanı aç bırakmaz.

Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde çağın ve teknolojinin gereklerine uygun bir eğitim verildiği için, iç huzuruyla bu yazımı sizlerle paylaşıyorum.

Eğitim şart dostlar, eğitim şart!

Kalemi tutan el kadar, tornavidayı, penseyi, matkabı vd. tutan ellere de muhtacız. Terzisiz, berbersiz bir köy olmadığı gibi kalfasız, ustasız bir iş kolu da düşünülemez.

Ne diyelim o zaman: Zanaat altın bileziktir, takmasını bilene!

Muhabbetle kalınız…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER